Encryptie

Wat is encryptie?

Encryptie is het versleutelen van bestanden of de harde schijf. Bij dit process worden de tekens doormiddel van een formule omgezet naar een ander teken. De formule wordt samengesteld met verschillende factoren, bijvoorbeeld een wachtwoord, domeinnaam of gebruikersnaam. De persoon of apparaat die dezelfde ingredienten heeft van de formule, kan de bestanden decrypten zodat deze weer te lezen zijn.

Waarom is dit nodig?

Per 1 januarie 2016 is er een meldplicht voor datalekken. Alle organisanties zijn verplicht direct een melding te maken als zij een (ernstige) datalek hebben. Een datalek is bijvoorbeeld wanneer er in een systeem is ingebroken door een hacker, een USB stick is verloren of een laptop gestolen.

Wanneer er niet kan worden aangetoond dat de bestanden goed beveiligd zijn, kan een bedrijf aansprakelijk worden gesteld.

VPN verbinding

U kunt een verbinding maken tussen thuis en het kantoornetwerk met een VPN verbinding (Virtueel Particulier Netwerk). De voorwaarde is dat uw bedrijf VPN ondersteunt. Als uw bedrijf VPN ondersteunt moet u bij uw netwerk beheerder de volgende informatie opvragen: de VPN hostnaam of het IP adres:

1
Ga via 'Start' en open 'Mijn netwerklocaties' op de thuiscomputer en kies 'Netwerkverbindingen weergeven' onder 'Netwerktaken'.
2
Klik op 'Een nieuwe verbinding maken' onder 'Netwerktaken'. Klik vervolgens op 'Volgende' op de eerste pagina van de wizard.
3
Selecteer op de pagina 'Type netwerkverbinding' de optie 'Verbinding met het netwerk op mijn werk maken'. Klik op 'Volgende'.
4
Selecteer de optie 'VPN-verbinding' en klik op 'Volgende'.
5
Typ een naam voor het pictogramlabel in het tekstvak 'Bedrijfsnaam' en klik op 'Volgende'.